04.04.2016 21:42

UNIKÁTNÍ VÝSTAVA V LIBERCI od 5.do 28.4.2016

Srdečně Vás zveme na výstavu Perzekuce židovského národa v Protektorátu Čechy a Morava a Ghetto Terezín. Výstava se koná ve spolupráci s Krajskou vědeckou knihovnou v Liberci ve dnech 5.-28.2016 v prostorách knihovny. Na své si přijdou nejen filatelisté, ale díky skvělému zpracování i "laická veřejnost". Autorem jedinečného exponátu je pan Michal Hauzr. 

O autorovi a exponátu

Autorem výstavy je p. Michal Hauzr, *1965. Tento sběratel je obyvatelem pohraničního města v severních Čechách (Rumburk, okr. Děčín). Členem Svazu československých filatelistů (nyní pouze Svazu českých filatelistů) se stal v r. 1978. Autor se postupně vypracoval mezi předního světového odborníka na danou problematiku a jeho sbírka se celosvětově řadí mezi nejrozsáhlejší a tematicky nejúplnější, muzea nevyjímaje. P. Hauzr je od r. 2012 členem Komise znalců SČF – kandidát pro obor „známky a celistvosti protektorátu ČaM, se specializací na materiál se vztahem k holocaustu“.

Zde vystavený materiál je částí rozsáhlé sbírky poštovních dokumentů spojených s perzekucí židovského obyvatelstva majícího vztah k území Protektorátu Čechy a Morava. Jeho úplnou výstavní podobu naleznete na internetových stránkách permanentní filatelistické virtuální výstavy – www.exponet.info, kde je na 160 listech prezentován úplný proces průběhu holocaustu (šoa, shoa) v Protektorátu.

Představený materiál je postupně shromažďován od r. 1983, kdy byl do tehdejší sbírky dopisů a celin zařazen první korespondenční lístek zaslaný do ghetta v Terezíně. Od té doby je postupně cílevědomě doplňován.

Zdroje zařazovaného materiálu jsou téměř výhradně filatelistické burzy a aukce, v poslední době i internetové aukční portály.

Tato výstava si klade za cíl připomenout památku Židů, kteří byli ve velkém množství odvezeni na podzim roku 1943 do Osvětimského tábora a následně vyvražděni. Mnozí z nich se stali účastníky projektu známého pod označením „Rodinný tábor“ v Auschwitz – Birkenau (Osvětim – Březinka), kde z ne zcela jasných důvodů byl založen jediný koncentrační tábor v nacistické režii, kde bylo umožněno bydlet celým rodinám pospolu. Převážná většina z nich pak byla přesně po uplynutí 6 měsíců od jejich příjezdu do tábora zavražděna v plynových komorách.

Sbírka byla formou filatelistického exponátu vystavena na výstavách v Brně, Dobříši a ve Vysokém Mýtě, kde byla vždy oceněna velkou zlatou medailí. Obdobná expozice byla vystavena začátkem tohoto roku v prostorách Amerického kulturního centra v Praze.

—————

Zpět


Kontakt

KF Liberec

veškeré dotazy a náměty :